Блог

Разсад домати с биотор (лумбрикомпост).
Приготвяне на течен извлек от биотор.

    Един добър начин да дадете нужните хреанителни вещества на вашите растения е течния извлек от биотор.С извлекът може да поливате вашите растения или да го използвате като тор за листно подхранване.Ефектът от прилагането му ще ви изуми.

    Необходи ми са ви 1l биотор, вода която е престояла една нощ или повече, 1-2 лъжици меласа и аквариумна помпа за въздух.

1.Сипете в  кофа 10 литра вода.Желателно е тя да е престояла за да се дехлорира в противен случай микроорганизмите които на нас ни трябва живи ще загинат от хлора.Може да използвате дъждовна вода.За по бързо дехлориране на водата може да ползвате аквариумна помпичка за въздух.

2.Добавете меласата към водата. Тя ще служи като храна за микроорганизмите.За препоръчване е да разтворите меласата предварително в чаша топла вода.(Извлекът има много добър ефект и без да се добавя меласа към него.)

3.Добавете биотора.Може да го направите по два начина единия е да сложите биотора директно във водата и по късно след като е готов извлека да го прецедите за да не запушите пръскачата си, другия е да поставите биотора в чорап или някаква друга материя която ще играе ролята на „торбичка за чай”, да я закачите на нещо и да я потопите в кофата.

4.Поставете маркучето на аквариумната помпа в кофата. Задръжте маркучето на дъното с помоща на някаква тежест като камък например.Ако сте поставили биотора в чорап ще трябва да сложите края на маркучето вътре в чорапа.

5.Оставете така приготвената смес да се аерира поне 24 часа. Ако нямате помпа за въздух за ще трябва да разбърквате сместа възможно най-често през следващите 24 часа.

6.След като са минали 24 часа прецедете ако е нужно. Вече имате готов извлек от биотор и може да поливате или пръскате вашите растения с него.

    Готовият извлек трябва да бъде използван в рамките на 48 часа.

    Аквариумната помпа и меласата не са задължителни, но с тях резултатът ще е най-добър!

Норми на торене.
Биоторът от червен калифорнийски червей намира широко приложение при вички змеделски култури в биологичното и конвенционално земеделие.Използват се между 100 и 400 литра биотор на декар в зависимост от конкретните характеристики на почвата.
Норми на торене:
  • Производство на разсад в саксии - приготвя се смес като 1 част биотор се смесва с 3 до 5 части почва (по обем) или най-добре торф.
  • Произовдство на разсад в лехи - 1 литър биотор се разпръсква на 1м2 от лехата след което се смесва с горния слой почва.
  • Зеленчуци, ягоди, картофи, едногодишни и стайни цветя - при садене в гнездото или лехата се слгат 50-150 мл. биотор на рсатение.При нужда се подхранва с 50-100 мл.  биотор на растение.
  • Цветя в саксии - приготвя се смес от 1 част биотор и 3 до 5 части почва или торф (по обем).Подхранва се на всеки 2-3 месеца като 50-200 мл. биотор се смесват с горния слой почва на саксията.
  • Дръвчета, лозя и храсти - при садене в ямата се прилагат 2-4 литра биотор на дръвче; 1-2 литра биотор на храст или роза; 0,3-0,4 литра биотор на лозова пръчка.Подхранва се през пролетта и есента като се поръсват над кореновата система и се смесват с горния слой почва: 1-3 литра биотор на дръвче; 0,5-1,5 литра биотор на лоза, храст или роза.
  • Тревни площи - 150-500 мл. биотор на 1м2 се поръсват и се смесват с горния слой почва, след което се посяват семената.Подхранва се с 50-200 мл. биотор на 1м2 след косене и се полива обилно.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg